Inspiration till ljussättning från högtider och nöjen

Tycker du om högtider måste du nästan bry dig om ljussättningen för att det ska bli riktig högtidskänsla. När det handlar om advent och jul tänker nog de flesta av oss på det, visst vet vi precis hur ljuset från en elektrisk adventsljusstake ska kännas och vi skulle aldrig missa att sätta lampor i granen.

Även vid andra högtider kan belysningen spela väldigt stor roll. Tänk bara på ljusslingorna till kräftskivorna och lyktorna gjorda av pumpor till halloween. Utan dem blir det inte riktigt samma sak. Till midsommar står kanske solen och den ljusa kvällen för det mesta av ljuset, men några ljuslyktor med värmeljus kan hjälpa stämningen på traven även då.

Att hitta inspiration

Inspiration till hur du kan använda belysning för att skapa högtidernas olika känslor kan du hitta i stort sett var som helst; i reklaminslag och annonser i tidningar och/eller på tv, i affären, i olika bloggar osv. På nätet finns allt du kan tänkas behöva, och lite till, men egentligen kan du hitta inspiration precis vart som helst.

Hemma hos släkt och vänner kan du hämta idéer och inspiration, och från filmens underbara värld kan du få tips om belysning som inte tvunget liknar den du är van vid. Även i spel finns det möjlighet att hitta högtidernas känsla och något att utgå ifrån. Till exempel, under julen kan man stöta på spelautomater på online casinon med teman som vinterlandskap, jultomtar och julklappar. Dessa spel är designade för att skapa en festlig atmosfär och sprida julglädje till spelarna med hjälp av ljudeffekter och grafik som passar årstiden. Att utforska sådana spel kan vara ett roligt sätt att införliva högtidens stämning även när man spelar online

Det viktigaste är inte att ditt hem ser ut som i en annons eller i en film. Det viktigaste är att du hittar lusten och känslan för hur just du vill använda ljussättningen för att skapa den stämning du vill ha. Vi har inte samma smak och högtiderna innebär olika saker för oss, så försök lyssna till hjärtat i det här.