Ultimat ljussättning i badrummet

I badrummet vill man gärna ha en belysning som kan skänka lite lugn och ro vid ett avslappnande bad till exempel. Men det är också viktigt att belysningen är praktisk samt upplysande när man ska spegla sig. Badrum kan ofta vara ganska smala, små och dessutom kan de vara utan fönster. Då är det extra viktigt att ha rätt belysning. Att ha rätt belysning i ett badrum innebär normalt även mycket belysning och med mycket belysning menas varierad. Det är viktigt att belysningen i badrummet ger rätt stämning.

Vilka slags lampor bör man ha i badrummet?

Ultimat ljussättning i badrummet

Den allra mest praktiska belysningen i ett badrum är den som är placerad vid spegeln. Det som är viktigt här är att belysningen har rätt ljusstyrka samt placering eftersom man gärna vill att ens sminkning blir fin och att rakningen blir rätt. Vid spegeln bör man därmed ha mjuka glödlampor placerade i ansiktshöjd för bästa resultat. Det ska helst vara armaturer i opalglas eller matt glas då dessa sprider ljuset på ett mycket fint sätt samt ger en stor lysande yta utan att blända. Att använda sig av glödlampor är också bra då dessa ger en perfekt färgåtergivning och skapar därmed en naturlig hudfärg. Det allra bästa ljuset man kan få är dock det naturliga, har man därför ett fönster i sitt badrum bör man använda det och planera badrummet utefter fönstret, om det är möjligt. Något att komma ihåg är att ett badrum inte behöver vara bländande vitt hela tiden utan att man hellre bör ha flera mindre ljuskällor som man kan variera.

Hur bör man placera lamporna i badrummet?

Lamporna vid spegeln bör inte endast komma ovanifrån då detta skapar skarpa skuggor i ansiktet. För att få den bästa belysningen vid sin spegel bör man placera belysningen både från sidorna samt ovanifrån. För att uppnå den ultimata allmänbelysningen bör man placera sina spotlights i taket. Gärna infällda med dimmerfunktion. Ett tips från en belysningsexpert är att ha halogen-spottar i taket format i ett rutmönster med cirka 30 centimeter mellan varje. Detta ger ett krispigt samt fint ljus. Placera gärna blockljus i badrummet, på en hylla för att skapa en mysig stämning vid ett bad exempelvis.