Ljus och lamptrender för 2017

Trender kommer och trender går. Det finns nog ingen kategori av materiella saker som inte medför någon form av trender under någon tidsperiod. För det mesta skapas en trend när något nytt fenomen kommer till marknaden eller om något gammalt kommer tillbaka igen. Hur som helst har nog de flesta människor haft samröre med någon trend någon gång i sitt liv. Eller kanske faktiskt har det dagligen. Självklart finns det då även trender när det kommer till lampor och ljus. Lampor är inte eviga, de byter utseende och stil relativt ofta faktiskt. Lamporna och ljusen måste nämligen hänga med när nya trender för inredning kommer och går, eftersom belysning och ljussättning är en stor del av ett hems inredning. Vad spås det då för trender inom lampor – och ljus-världen inför år 2017?

Ljus och lamptrender för 2017

Trendiga lampor 2017

Takkronan är på ingång igen och det behöver inte vara någon rejäl takhöjd för att ljuskronan ska passa i rummet. Det är snarare tvärtom år 2017, en lågt hängande ljuskrona i ett mastodont utförande kommer till sin allra fulla rätt på en låg höjd. En annan trend som hänger kvar 2017 är den industriella stilen och lampor som anammar denna stil känns helt rätt år 2017. Detta års stora metalltrend är förvisso silver men mässingen håller sig fortfarande kvar, framförallt i detaljer. Med mässingsdetaljer blir lampan ett annorlunda utförande som garanterat kommer att bli rummets mittpunkt. En annan trend vi ser detta år är naturnära toner samt hållbart material som känns extra rätt i kombination med belysning. Retro är också helt rätt 2017 och en lampa med benvit bas tillsammans med en oljad matgrupp blir rummets pricken över i:t. Designklassikerna som man sett fått pryda flera hem den senaste tiden håller fortfarande in på 2017. Ju mer design desto bättre.

Trender för ljus 2017

2017 handlar om att skräddarsy ljuset och detta gör man bäst med bland annat Ikeas kollektion ”Smart belysning”. Detta sortiment består av tre LED-lampor, LED-ljusdörrar samt LED-ljuspaneler som tillsammans gör det smidigt att justera ljuset efter flera olika situationer i livet. Denna belysning har nämligen en särskild teknik för en trådlös dimring samt man kan välja mellan tre olika färgtemperaturer, från ett kallare ljus till ett varmare ljus. Allt detta styrs via en fjärrkontroll och dessutom utan några krav av nya el-dragningar. Det kan inte bli mer trendigt än så inför 2017. Ljuset ska dessutom år 2017 vara så naturtroget som möjligt. Det gäller alltså att flytta in naturen i hemmet. Detta gör man genom att använda sig av naturinspirerade lampor samt ljussättning. Ljuset ska gärna vara så naturligt som möjligt för att skapa den äkta trendiga känslan. Har man stora fönsterpartier i sitt hem bör man med fördel utnyttja dessa för att få in så mycket naturligt ljus som möjligt. Det har då också kommit en trend att man ska kombinera det naturliga ljuset med fler blockljus eller doftljus. Doftljus från Voluspa har varit en trend under en tid och hänger fortfarande med in i 2017. När det gäller blockljusen ska de gärna vara i mustiga och naturnära färger för att få den rätta känslan.